El monestir de Santa Maria de Montserrat ha acollit – del 19 al 23 d’octubre- la XI Trobada Ibérica d’Abats i Abadeses benedictins, que comprèn les comunitats benedictines d’Espanya i Portugal. Al voltant d’una trentena de benedictins i benedictines, entre abats i abadesses, superiors i superiores, priors i priores, s’han reunit durant tres dies, dedicats a compartir formació i a establir vincles de fraternitat entre les diferents comunitats. Han participat el nou pare Abat Manel Gasch, acompanyat del seu predecessor, P. Josep Maria Soler. Del Monestir de Sant Benet de Montserrat, l’abadessa M. del Mar Albajar, del Monestir de Sant Daniel de Girona, la priora Asumpció Piferrer i de Sant Pere de les Puel·les, l’abadessa M. Esperança Atarés.
Sessions de formació
La trobada va comptar amb dues sessions de formació per aprofundir en el context i realitat que envolta les comunitats. En la primera sessió, el jesuïta Diego Molina va tractar la situació del monacat en el context actual, repassant els reptes d’avui.
Molina va destacar la situació de precarietat actual, així com, el desafiament de les comunitats per mantenir l’equilibri sabent adaptar-se a l’actualitat del moment, en contrast amb la proposta monàstica. Va senyalar la necessitat de formar-se i d’actualitzar-se constantment, amb el dinamisme de mantenir la identitat benedictina com a proposta pel món.
En la segona sessió el religiós camil, José Carlos Bermejo, va tractar la psicologia de l’envelliment i del sofriment des d’una clau més teològica, concebuda enmig del context actual.
Nous horitzons
“Nivell formació obre horitzons i ens actualitza en temes que ens afecten tant als superiors com a la comunitat”. Així ho afirma l’abadessa de Sant Benet, M. del Mar Albàjar que destaca els fruits d’aquesta trobada que possibilita l’intercanvi d’experiències comunitàries i de servei i per aprofundir en els vincles entre benedictins i benedictines”. En aquest sentit, assegura com per als superiors és, alhora, “un bon entorn per compartir els reptes de ser superiores en comunitats més afeblides i en un entorn complex”.
Força per continuar amb sent “llevat”
D’altra banda, Albajar destaca com aquesta convivència els fa més conscients de la “xarxa monàstica existent”. “Tots els que seguim aquest camí que no ens veiem, però hi som, i coincidir i veure’ns fa més evident el sentiment de comunitat entre nosaltres, reforça dóna empenta per continuar el camí”, exposa. “Ens dona força per continuar sent el llevat enmig del món, que vol mantenir viu el regne que Crist proposava, amb el to benedictí que és l’acollida i la pregària”, afegeix.
Durant la trobada s’ha fet una visita cultural i espiritual a la Casa d’Espiritualitat de Manresa, on van aprofitar l’ocasió per contemplar les pintures de Rupnik exposades amb motiu del cinquè centenari. Van finalitzar la trobada al Monestir de Sant Benet de Montserrat.