(El Mon · 21/04/23) La sequera dels últims mesos està portant a recordar el comentari sobre el prec a la Moreneta perquè plogués que va fer l’any 2008 l’aleshores conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar. En aquell moment hi havia una preocupant escassedat d’aigua, com ara, i aquelles declaracions van ser considerades frívoles i van provocar una gran polèmica. Tanmateix, aquelles paraules descrivien, d’alguna manera, un aspecte de la religiositat catalana que, com a catòlica i mediterrània, històricament ha confiat en la providència en situacions de gran preocupació col·lectiva o individual. D’aquesta fe en la capacitat d’obrar miracles dels sants en surten els exvots, objectes d’agraïment que tenen interès etnològic i fins i tot artístic i que expliquen, en part, qui som com a poble, com a societat.
El Museu Etnològic i de Cultures del Món recull ara aquest plantejament en una interessant exposició titulada Exvots. Miralls de l’agraïment, comissariada per Josep Roca i que es pot veure des d’aquest dijous, 20 d’abril, fins al 15 d’octubre, a la sala Montcada del museu.
La importància dels objectes que s’exhibeixen en la mostra és l’infinit poder de la creença i de l’agraïment que genera quan es considera que ha donat resultat. Per això els exvots tenen una funció doble: són la representació del prodigi i alhora, quan s’exhibeixen en temples o capelles, són un testimoni col·lectiu de la comunicació amb l’ésser transcendent o diví. L’agraïment es fa públic i explícit, a través d’un objecte que és una ofrena, perquè l’acció benefactora es torni a produir si torna a caldre. Per aquest motiu, la producció d’objectes votius (exvots) constitueix un dels elements distintius de la religiositat popular arreu del món.
El fons d’exvots del Museu Etnològic
A l’exposició s’hi troben dos tipus de peces del fons del Museu Etnològic: taules pintades amb escenes miraculoses, de gran vivacitat plàstica, expressió de la religiositat catalana dels segles XVIII i XIX, i exvots que expressen les preocupacions socials de l’època que, de fet, no estan tan lluny de les actuals: catàstrofes naturals, naufragis, malalties, accidents al camp o laborals. També s’hi podran veure imatges votives d’agraïment a suposades curacions miraculoses: per això hi ha parts del cos reproduïdes en cera, ulls metàl·lics i figures humanes. Un altre element són taules procedents de la col·lecció del museu representatives de la diversitat de cultures que tenen en comú l’exvot.