(CR · Víctor Rodríguez · 05/11/23) Al cor de Gràcia, vora de la plaça de la Virreina i a tocar del transitat carrer d’Astúries, hi ha la Casa Mare de les Carmelites Tereses de Sant Josep, una congregació fundada l’any 1878 a la llavors vila independent de Gràcia. Una calorosa tarda d’octubre ens obren les portes de casa seva les germanes Paquita Santos, Mercè Fernández i Carmen Garcia amb qui coneixerem l’espai on va començar l’obra religiosa de Teresa Toda i Teresa Guasch i el museu que gelosament custodien i que explica la seva història a través de múltiples objectes.
Teresa Toda, nascuda a Riudecanyes el 1826, i la seva filla Teresa Guasch, varen arribar a Gràcia provinents de Tarragona animades pel canonge Josep Caixal -que esdevindria bisbe d’Urgell – amb l’objectiu de fundar una congregació religiosa per atendre a nenes pobres i principalment òrfenes. Feia uns anys que Teresa Toda havia aconseguit dels tribunals eclesiàstics de Tarragona la separació del seu marit pels continuats maltractaments i humiliacions de la que n’era víctima. Ja lliure i amb el suport i companyia de la seva filla Teresa Guasch van marxar cap a Barcelona per crear una escola per a nenes òrfenes que obriria a Gràcia el 1877.
LES CARMELITES TERESES DE SANT JOSEP TÉ AVUI UNES 225 GERMANES I CENTRA LA SEVA MISSIÓ EN L’EDUCACIÓ
L’any següent, naixia formalment la congregació de Germanes Carmelites Tereses de Sant Josep, un orde religiós que avui té unes 225 germanes repartides per diferents països i que centra principalment la seva missió en l’àmbit educatiu. Cinc anys després, el 1883, s’aproven les primeres constitucions i Teresa Toda fa la professió religiosa juntament amb la seva filla i tres joves més. Ella en serà la superiora general i la seva filla, la mestra de novícies i qui la substituirà al capdavant de la congregació quan mori l’any 1898.
A casa nostra 140 anys després, les Carmelites Tereses tenen escoles a Mora d’Ebre, Sabadell, Lleida, Tarragona i Reus i la seva obra s’estén també per diferents zones de l’estat espanyol així com a Cuba, Moçambic, República dominicana, Xile, Colòmbia, Puerto Rico, Mèxic i Costa d’Ivori.
Teresa Guasch va ser proclamada venerable el 2004 pel papa Sant Joan Pau II i el 2013, el Papa Francesc va proclamar venerable a Teresa Toda. Ara, el procés camí dels altars està obert en espera del primer miracle que en permeti la seva beatificació. Les despulles de les dues fundadores reposen avui en dues capelles laterals de l’església de la Casa mare, l’única part històrica conservada del primer edifici que veieren construir elles mateixes i on avui ens endinsem.