(Afers Religiosos · 23/10/23) José María Contreras ha elaborat un informe per conscienciar l’opinió pública internacional sobre el greu problema que representa l’augment dels atacs conra els llocs de culte. En aquest informe, una iniciativa de la Fundació Pluralismo y Convivencia, s’ofereixen un conjunt de recomanacions als estats, als líders religiosos, als mitjans de comunicació i a la societat en general: mesures de prevenció, de preparació i de resposta.
L’informe s’ha articulat al voltant de sis preguntes bàsiques: per què i per a què s’han de protegir els llocs de culte; de què se’ls ha de protegir; què és el que s’ha de protegir; per a qui i qui els ha de protegir o com se’ls pot protegir. En cadascuna de les preguntes s’ha intentat donar resposta a qüestions essencials: el fonament i la naturalesa jurídica de la protecció; les causes o l’origen dels atacs; el contingut de la protecció en les seves dimensions material (llocs de culte) i subjectiva (drets de la persona), i els mecanismes i instruments de protecció i garantia.
Concretament, l’informe s’ha estructurat en quatre capítols relatius a la fonamentació i naturalesa de la protecció, causes o origen dels atacs, normativa espanyola aplicable i el marc institucional i mecanisme i instruments de prevenció i gestió. Finalment es proposen un conjunt de mesures que conformen un pla de treball amb la finalitat de salvaguardar i protegir dels atacs d’odi, intolerància i violència tant els llocs de culte i de reunió com les persones que hi acudeixen.
El Pla de Treball proposat per José María Contreras s’articula en set eixos o àmbits d’actuació, en què s’inclouen mesures concretes. Aquests són els set eixos d’actuació proposats:
– El desenvolupament normatiu del dret de llibertat de consciència i religiosa en general, i sobre el dret a establir llocs i centres de culte en particular.
– La millora dels mecanismes de prevenció i protecció dels llocs de culte i de les persones que assisteixen a aquests espais i llocs davant dels atacs o manifestacions d’odi i intolerància o dels extremismes violents.
– La gestió per part de les Comunitats Autònomes de les necessitats derivades de l’exercici efectiu de la llibertat religiosa en general i tot el que pertoca a la tutela i protecció dels llocs i centres de culte.
– Potenciar l’acció per part dels governs municipals en relació a la consecució d’una real i efectiva aplicació i exercici del dret a la llibertat religiosa i de culte en general, i en la salvaguarda i tutela dels llocs i centres de culte.
– L’àmbit educatiu i la seva transcendència en tot allò que té a veure amb la prevenció en general i en la sensibilització. Treballar a l’escola qüestions com la diversitat, el pluralisme, la tolerància, el respecte i la igualtat.
– Intensificar els esforços en favor d’una societat informada i tolerant amb la diversitat de creences i conviccions que considera els llocs de culte no pas una amenaça sinó una expressió de la llibertat de culte i de la rica diversitat religiosa de la nostra societat.
– Els mitjans de comunicació i les xarxes socials, un àmbit essencial per a una difusió correcta d’informació contrastada i fiable sobre la diversitat religiosa i cultural, per tal de configurar una societat informada i tolerant.
L’informe ofereix recomanacions a administracions, líders religiosos i mitjans de comunicació sobre les mesures de prevenció i de resposta
Per a més informació