(VaticanNews · Tiziana Campisi · 26/04/22) “En viatge cap al Camí Sinodal a partir de la nostra vulnerabilitat”: és l’eslògan de la XXII Assemblea de la Unió Internacional de Superiores Generals (UISG) prevista a Roma del 2 al 6 de maig. Els temes que abordaran les dones consagrades s’il·lustraran el divendres en una conferència de premsa al Vaticà.
Al voltant de 700 religioses, de 71 nacionalitats diferents, es reuniran en la 22a Assemblea Plenària de la Unió Internacional de Superiores Generals (UISG) que se celebrarà a Roma del 2 al 6 de maig. Sobre el tema “Abraçar la vulnerabilitat en el camí sinodal”, 520 superiores generals es reuniran de manera presencial a l’Hotel Ergife. El tema de la sinodalitat estarà en el centre dels treballs, animats per més de 10 relators i relatores, a través de 5 paraules clau temàtiques: vulnerabilitat, procés sinodal, vida religiosa i sinodalitat, perifèries, crides a la transformació. L’acte serà presentat el divendres a les 12 hores en l’Oficina de Premsa de la Santa Seu per la germana Jolanta Kafka, presidenta de la UISG, la germana Patricia Murray, secretària executiva, la germana Franca Zonta, superiora general de les Germanes Marianistes i la germana Roxanne Schares, superiora general de les Germanes Educadores de Notre Dame.
Un espai privilegiat per a l’escolta i la recerca
Hi ha moltes maneres de fer visible la sinodalidad: la nostra assemblea, amb els seus continguts i mètodes, és una experiència de sinodalitat en la vida religiosa femenina”, va explicar la presidenta de la UISG sobre els temes de l’assemblea plenària, “esperem realment viure un espai privilegiat d’escolta, de recerca comuna amb l’Esperit Sant”. Analitzarem com estem contribuint al procés sinodal de l’Església”, afegeix, “com podem fomentar l’escolta profunda en un estil sinodal i com entrar en una dinàmica de discerniment comú com a Església, reconeixent la vulnerabilitat com una característica típicament humana”.
Els números de la Unió Internacional de Superiores Generals
Des de 1965, la UISG ha estat un punt de trobada perquè les Superiores Generals es reuneixin i creïn ponts i xarxes, amb la finalitat de crear noves estratègies i sinergies que permetin als religiosos comunicar-se més enllà de les distàncies geogràfiques i de les diferències lingüístiques i culturals, per a estar en comunió. L’organisme compta amb més de 1900 Superiores amb cases generals que estan distribuïdes en 97 països del món; concretament 25 països d’Europa, amb 1046 superiores; 16 països d’Àsia, amb 184 superiores; 30 països d’Amèrica, amb 479 superiores; 22 països d’Àfrica, amb 166 superiores; 4 països d’Oceania, amb 28 superiores. En el Ple el continent més representat serà Europa; d’Àfrica el país més representat serà la República Democràtica del Congo; a Àsia, l’Índia; a Amèrica del Nord, els Estats Units; a Amèrica Central i del Sud, Mèxic i el Brasil.