(J.M.Bausset · Diari de Girona · L’11 de setembre passat va fer 1.200 anys que hi ha constància que s’observava la Regla Benedictina en aquest monestir de Sant Esteve de Banyoles, i 1.210 de la primera constatació d’aquest monestir que acull les restes del màrtir Sant Martirià».
Amb aquestes paraules començava mossèn Jordi Font, rector del Seminari de Girona, l’homilia de l’Eucaristia que, el passat 22 d’octubre es va celebrar en aquest monestir del Pla de l’Estany. En aquesta celebració, mossèn Font, rector de la parròquia de Sant Feliu de Fontcoberta, recordava que l’agost passat també «celebràvem els 1.100 anys del monestir de Sant Llorenç de Sous», a l’Alt Empordà.
I és que els monestirs benedictins van ser molt nombrosos a Catalunya, fins que, per la desamortització o per la manca de vocacions, molts d’ells van desaparèixer. De fet, dels nombrosos cenobis que seguien la Regla de Sant Benet a la nostra terra, avui només trobem Montserrat, el Miracle i Cuixà, pel que fa a monjos benedictins. I els monestirs de monges de Sant Daniel, Sant Pere de les Puel·les, Puiggraciós i Sant Benet de Montserrat. També segueixen la Regla Benedictina els monjos cistercencs de Solius i de Poblet i les monges de Vallbona i de Valldonzella.