Dissabte 20 d’octubre va tenir lloc la primera Jornada de Formació Permanent del curs de l’URC-CEVRE amb una conferència titulada «Per què costa tant comunicar la fe avui? Propostes» a càrrec del doctor en Teologia Xavier Morlans.
Morlans va analitzar els motius pels quals la transmissió de la fe a dia d’avui és especialment difícil per a les noves generacions. Va apuntar, en primer terme, a l’evolució del pensament i la tècnica que comportat un «jo impermeable a Déu», a partir d’on va diagnosticar «escletxes» per a fer arribar el missatge. «El jo modern –va assegurar- no pot tenir la pretensió de saber-ho tot i guarir-ho tot».
L’evolució de l‘imaginari col·lectiu en els darrers tres-cents anys a occident i la influència dels avenços de la ciència i de la tècnica ens han portat a l’actual situació en que una gran majoria de la gent viu com «impermeable» a Déu i instal·lada en el mite del jo omnipotent o del voluntarisme màgic: la creença que està en poder de cada individu la possibilitat de ser el que vulgui. Autors, tant creients com ateus –ha assegurat- concorden en assenyalar escletxes a través d’on les persones encara resten obertes a la transcendència: l’experiència de no ser auto-generats, sinó de ser “fills” d’un altre, l’experiència d’engendrar i cuidar una nova vida, la necessitat d’afecte i de reconeixement, la impossibilitat d’una vida sense confiança, la urgència de vincles i la necessitat de pertànyer a quelcom o a algú, etc. En aquest sentit, Morlans va subratllar que «les grans qüestions de la vida demanen confiança i tots necessitem sentir un sentiment de pertinença». «De la confiança nosaltres en diem fe», i va assegurar que el que ens permet ser feliços és pertànyer al poble de Déu. El repte és com proposar-ho en diàleg amb les experiències concretes.
Meritxell Comas