Amb motiu de la festivitat de Sant Jordi, el dia del Llibre que se celebra cada 23 d’abril, des de la Unió de Religiosos de Catalunya s’ha fet una tria entre les novetats editorials i aquells relats imprescindibles per als religiosos i religioses.
En total, són deu propostes de lectura. Entre aquestes, destaquen algunes enfocades clarament als membres de la vida consagrada, així com, d’altres molt aconsellables per a viure segons l’Evangeli.
LECTURES.
1) CRIST VIU – CHRISTUS VIVIT
SINOPSIS
Aquest document és el fruit dels treballs del Sínode dels Bisbes celebrat al Vaticà, del 3 al 28 d’octubre de 2018, sobre el tema «Els joves, la fe i el discerniment vocacional». És un text que dialoga amb els joves, recull el treball realitzat entre els joves i els Pares Sinodals. És la primera exhortació apostòlica dedicada als joves.
El Papa Francesc aborda amb un estil directe però carregat de profunditat temes molt diversos relacionats amb la joventut, com la seva presència en la Bíblia, la santedat de la joventut, la seva diversitat, el creixement personal i de fe, la seva relació amb les persones majors, la pastoral juvenil, les vocacions, etc.
L’Exhortació va ser signada el 25 de març de 2019, Solemnitat de l’Anunciació del Senyor, oferta pel Papa a la Mare de Déu en el Santuari marià de Loreto, en el sisè aniversari de l’inici del seu Pontificat.
2) LA FORÇA DE LA VOCACIÓ. LA VIDA CONSAGRADA AVUI
SINOPSIS
Les persones consagrades hem d’aprendre l’art del diàleg i del discerniment en comú. Ens convé practicar un ‘apostolat de l’escolta’. Saber escoltar és fonamental. Hi ha molts capellans, religiosos i religioses que no saben escoltar. I em pregunto: si no saps escoltar el teu germà o germana que tens a prop, com escoltaràs Déu, a qui no tens directament al davant?
3) DONES, ESPIRITUALITAT I CANVI SOCIAL. DIÀLEG ENTRE TERESA FORCADES I KARMA LEKSHE TSOMO
LEKSHE TSOMO, KARMA FORCADES, TERESA
SINOPSIS
Karma Lekshe Tsomo i Teresa Forcades, persones lluitadores del dia a dia que no dubten quan parlen de canvis i revolucions necessàries. Coneixen problemàtiques de primera mà i, amb la premissa de la pràctica i el coneixement, pensen noves formes per a la llibertat individual i col·lectiva. Quan estan conveçudes del què creuen i diuen, quan estan en procés de pensament però encara dubten sobre les seves teories també ho diuen i, sobretot saben que amb aquest diàleg, i sent de religions diferents, les respostes no sempre serán coincidents, però que això , lluny de ser un problema, les enriquirà i ens enriquirà vers un objectiu comú: la necessitat de trobar noves maneres de fer i ser.
4) UN TEMPS PER GUARDAR SILENCI
SINOPSIS
El reconegut escriptor de viatges Patrick Leigh Fermor recrea, en un estil prodigiós, a través de la seva experiència personal, la vida contemplativa dels monjos i la bellesa intemporal del seu entorn monàstic. Des de l'Abadia de Saint-Wandrille de Fontanelle, fins als monestirs de pedra de Capadòcia, ens ha sabut transmetre la calma i l'estat quasi sobrenatural que impregna aquells paratges. Un temps per guardar silenci està unànimement considerat un clàssic de la literatura de viatges.
5) ADMINISTRAR ASSENYADAMENT. REGLA DE SANT BENET I SAVIESA BÍBLICA – UN DIÀLEG A TRES VEUS
FOSSAS, IGNASI M. GASCH, MANEL PERRONI, MARINELLA BOMBELLI (ED.), M. CRISTINA
SINOPSIS
Tres “savieses” dialogant entre elles: la saviesa bíblica, la saviesa monàstica i la saviesa empresarial. Les reflexions d'aquest llibre són el resultat d'aquest diàleg, dut a terme en el marc excepcional del monestir de Montserrat. Es tracta de tres “savieses” i de tres àmbits molt diferent i, aparentment, difícils de conciliar.
6) TRENCAR EL SILENCI. DEU ROSTRES, DEU VEUS
SINOPSIS
Trencar el silenci: deu rostres, deu veus. Són els rostres i les veus de deu testimonis que, des de diversos àmbits i des de la seva experiència íntima i personal, expliquen la tasca que desenvolupen per la prevenció i la protecció de l'abús sexual a les obres educatives maristes.
Formació, acompanyament sensibilització, empoderament, entrebancs, interrogants… Una resposta sincera a un dels problemes més greus de la societat d'avui.
7) PRESENT I FUTUR DE LES TRADICIONS ESPIRITUALS. DIÀLEG ENTRE ELÍAS CAPRILES I XAVIER MELLONI
CAPRILES, ELÍAS MELLONI, XAVIER
SINOPSIS
Perquè una tradició espiritual o religiosa es mantingui viva, i segueixi sent font de inspiració, ha de ser flexible i capaç d’adaptar-se a l’època en que es troba. Hi ha d’haver una disposició per transformar el que és cultural i per preservar el que és essencial. Aquest diàleg entre un cristià i un budista ens aporta unes reflexions clau en tot aquest procés.
Transcripció del diàleg que va tenir lloc el 22 de maig de 2017 a la Casa d'Espiritualitat Sant Felip Neri de Barcelona entre Elías Capriles i Xavier Melloni.
(L'obra està escrita en català i castellà)
8) JÓVENES Y VIDA CONSAGRADA. EL ATRACTIVO DE UNA VIDA LIMINAL Y PROFÉTICA
GARCÍA PAREDES, JOSÉ CRISTO REY
SINOPSIS
Propio de la vida consagrada es ser signo. La generación emergente necesita signos, señales que la interpelen. Así lo ha dicho en el último Sínodo de Obispos, que tuvo lugar en octubre de 2018 con el tema “Los Jóvenes y el discernimiento vocacional”. Este evento nos permite ya reflexionar sobre la cuestión que tanto preocupa a no pocas congregaciones: ¿cómo conectar la visa consagrada con las nuevas generaciones? No basta que admiremos a los jóvenes. También es necesario que ellos nos admiren por nuestros valores, por nuestra forma de servir. Y nuestros valores hoy quizá necesiten una serie re-actualización teórica y práctica.
9) LA ALEGRÍA DEL CRISTIANO
SINOPSIS
Como seres humanos, hemos sido creados para la alegría. Pero no podemos negar que existe la fuerza de la gravedad que tira hacia abajo. Una angustia que oprime el corazón.
Frente a la tristeza y la angustia, Walter Kasper nos propone el modelo de alegría en palabras y hechos de Jesús. Un modelo de camino espiritual, pero también de consuelo al encontrar a un Dios que es también y sobre todo “amigo”.
10) CINCO PAISAJES DE LA PASCUA. (EL CENÁCULO, EL HUERTO, EL PATIO, EL MONTE, EL JARDÍN )
ALEIXANDRE, DOLORES LÓPEZ-FANDO, ALFONSO
SINOPSIS
Hay paisajes del Evangelio a los que volvemos frecuentemente, en ocasiones invitados por la liturgia, otras atraídos por la convicción de que allí somos esperados. Son sitios de gracia que nos evocan el recuerdo de un encuentro con el Señor. Esta obra pretende acompañar a los lectores en su peregrinación a cinco de esos escenarios: el cenáculo, el huerto, el patio, el monte y el jardín, todos ellos relacionados con la Pascua de Jesucristo. Se trata de leer los textos en su contexto, con los sentidos atentos a cada lugar, sabiendo que los espacios condicionan las palabras que en ellos se pronuncian.