El Sínode dels joves
D’aquí a menys d’un any està previst que Roma aculli la XV Assemblea General Ordinària dels bisbes, convocada pel papa Francesc, amb el títol «Els joves, la fe i el discerniment vocacional».
Aquest Sínode es planteja el repte de com acompanyar els nois i les noies en el seu camí vital cap a la maduresa personal i espiritual. El Sínode treballarà per trobar nous camins per ajudar els joves a cercar amb alegria el seu projecte de vida, mitjançant un procés de discerniment que els condueixi a una trobada personal amb Déu, que il·lumini les seves decisions i fonamenti la seva fe. Des que es va anunciar la convocatòria del proper Sínode, que tindrà lloc al mes d’octubre de 2018, la nostra arxidiòcesi ja ha començat a treballar i ha organitzat diverses iniciatives preparatòries.
La Delegació Diocesana de Pastoral de Joventut ha elaborat un document de síntesi a partir de les respostes dels qüestionaris elaborats per la Santa Seu, dirigits als responsables i animadors de pastoral juvenil, així com a tots els joves d’entre 16 i 29 anys. Les respostes a aquests qüestionaris seran enviades des de tot el món a la Santa Seu i serviran per elaborar l’instrument de treball que ajudarà els participants en el Sínode a dialogar i fer propostes al Sant Pare.
En aquesta mateixa línia, el passat dissabte set d’octubre, la nostra Delegació de Joventut va convocar una Jornada Diocesana amb la intenció de prepararnos per a aquesta gran fita. Amb la presència del bisbe auxiliar Antoni Vadell i de diversos experts, es va poder reflexionar sobre com l’Església ha d’acompanyar els joves del segle XXI.
Cal recordar també que el passat mes de març el Seminari Conciliar de Barcelona va acollir un simposi sobre l’acompanyament dels joves, organitzat pel Consell de Conferències Episcopals d’Europa (CCEE), la Conferència Episcopal Espanyola i l’Arquebisbat de Barcelona. Comparteixo amb vosaltres les paraules del president del CCEE, el card. Angelo Bagnasco, en la sessió conclusiva d’aquest simposi, que crec que resumeixen bé el treball realitzat pels 275 experts europeus que hi van participar.
El cardenal va fer referència a la figura de l’educador en el context actual. L’educador cristià sobretot ha d’alçar la mirada a Crist, mestre únic i veritable. Mentre la cultura contemporània sembla «no tenir res a dir als joves, res de significatiu que els avivi el cor i ompli l’existència», en la persona de Jesús «resplendeixen totes les virtuts humanes de forma eminent, resplendeix la plena humanitat de l’home, aquesta humanitat que la nostra època s’arrisca a no reconèixer, reduint la persona a un estat líquid». Afegia que cal mirar les noves generacions amb gran simpatia i confiança: «A ells els tocarà ser els nous evangelitzadors, convençuts que evangelitzar avui significa ensenyar als homes l’art de viure.»
El papa Francesc, des de l’inici del seu pontificat, ha manifestat la seva voluntat d’instaurar la sinodalitat —terme que significa fer camí junts— en el govern de l’Església. És desig del papa Francesc donar més valor i rellevància al Sínode dels Bisbes, que és una de les manifestacions habituals de la sinodalitat eclesial. En aquesta ocasió, confia que el proper Sínode serveixi per trobar camins que ajudin a revitalitzar la pastoral juvenil i vocacional de la nostra Església. Col·laborem ja des d’ara tots per fer-ho possible amb la nostra pregària.
† Cardenal Joan Josep Omella
Arquebisbe de Barcelona