(Vatican News ·Sor Bernadette Mary Reis · 09/05/22) El periòdic de la Santa Seu, “L’Osservatore Romano”, publica un informe final sobre els cinc dies de l’assemblea plenària de la Unió Internacional de Superiores Generals, celebrada a Roma del 2 al 6 de maig sobre el tema: “Abraçar la vulnerabilitat en el camí sinodal
L’assemblea plenària de la Unió Internacional de Superiores Generals (UISG) va concloure la tarda del passat 6 de maig a Roma. Més de set-centes religioses, al capdavant de congregacions presents a tot el món, es van reunir del 2 al 6 de maig, donant vida a un ric debat del qual hem intentat donar compte en els articles publicats en aquest periòdic durant la setmana. El tema de l’assemblea va ser “Abraçar la vulnerabilitat en el camí sinodal”.
Abraçar la vulnerabilitat en el camí sinodal
Per primera vegada, l’assemblea es va celebrar en format mixt: cinc-centes germanes presencials i altres dues-centes online. Cada dia, una meditació en forma d’oració va obrir els treballs. María, Elisabetta i Ruth, icones de la vulnerabilitat i la sinodalitat, no només van acompanyar a les religioses cada dia, sinó que sobretot, van recordar: “A través de la nostra vulnerabilitat i sinodalitat, Déu pot fer meravelles”.
El cardenal João Braz de Aviz i l’arquebisbe José Rodríguez Carballo, prefecte i secretari respectivament de la Congregació per als Instituts de Vida Consagrada i les Societats de Vida Apostòlica, van participar en els treballs de l’assemblea els dies 3 i 4 d’aquest mes, presidint la concelebració eucarística i oferint reflexions sobre el tema de la trobada. La germana Jolanta Maria Kafka, presidenta de la UISG, va obrir l’assemblea expressant l’anhel que “a la llum de Crist, la nostra esperança, el treball produït per aquesta assemblea pugui arribar a l’assemblea més gran que és l’Església”.
Moltes oradores van oferir reflexions sobre els temes de la vulnerabilitat i la sinodalitat. Segons Ted Dunn, expert en psicologia, “abraçar la nostra vulnerabilitat forma part d’una transformació interpersonal interior”. Encara que avui “la vida religiosa s’enfronta a tortuoses cruïlles, en la gràcia s’aixecarà de nou”, va subratllar el relator. Tres religioses van compartir la seva experiència personal sobre com fer front a situacions vulnerables en el curs de la seva vocació. La germana Carmen Mora Sena (que va parlar sobre “ser líder en temps de pandèmia”) va dir estar convençuda que “el model de lideratge en les comunitats que necessitem avui ha de ser alimentat per la consciència de la vulnerabilitat”. La germana Anne Falola (“com a missionera”) va compartir el seu descobriment de ser una minoria en el lloc de la seva missió: “Viure la kenosis de Crist col·loca a les religioses en una situació de vulnerabilitat objectiva”.
I la germana Siham Zgheib (“en situacions de conflicte”) va contar la seva experiència de vida a la guerra civil de Síria, concretament la de “viure en permanent perill de ser segrestades, torturades, violades, obligades a vestir el hijab, però sobretot amb el temor de ser obligades a renegar de la nostra fe”. Ella va resistir gràcies al pensament de la creu, de l’Eucaristia i a les paraules de la fundadora de la seva congregació, les Germanes Franciscanes Missioneres de Maria:
“En el temps de les tenebres no es canvien les decisions preses en el temps de la llum”
Aquestes paraules van tenir ressò en les taules de treball, on les germanes van comptar experiències similars de violència i guerra.
Durant l’assemblea plenària també va haver-hi espai per a la reflexió sobre la vida religiosa en el temps de la pandèmia, “un temps entre el pitjor però també entre el millor”, com ho va definir la germana Patricia Murray, secretària de la Unió Internacional de Superiores Generals, ja que l’informe online va afavorir l’establiment de nous contactes entre les diferents congregacions, a través de diferents cultures i fronteres geogràfiques. La germana Patrícia va afegir:
“A pesar que van ser temps difícils per a la UISG des del punt de vista financer, aconseguim donar prop de 2 milions d’euros a les congregacions més necessitades”
Jessie Rogers, degana del Saint Patrick’s College de Maynooth, a Irlanda, va recordar com les germanes poden fer sempre visibles “les petjades de Déu”, d’una banda recordant el passat i, per un altre, oblidant “el just per a obrir un espai a la novetat de Déu”. Això és possible a través de la meravella de la contemplació, l’atenció compassiva als altres, una esperança robusta i una íntima convicció que:
“La ‘bogeria de Déu’ és més sàvia que la saviesa humana”
La germana Nathalie Becquart, sotssecretària del Sínode dels bisbes, i el pare jesuïta David McCallum, per part seva, van insistir en la contribució que les religioses poden fer al procés sinodal i també en com aquest pot canviar radicalment la vida religiosa.
Després de l’emotiva trobada amb el papa Francesc del dijous 5 – del qual hem informat àmpliament en el periòdic – els treballs van concloure amb la participació de les superiares generals en els grups de treball organitzats en grups continentals. La germana Gemma Simmonds i la germana María Cimperman van presentar als participants un resum de les indicacions que les diferents congregacions ja han comunicat a la secretaria del Sínode.
Abans de la litúrgia de clausura – celebrada pel pare Arturo Sosa Abascal, prepòsit general de la Companyia de Jesús –la presidenta de la Unió Internacional de Superiores Generals, sor Kafka, va declarar:
“Concloem aquesta assemblea il·luminades i enfortides: per això agraeixo a totes les que han contribuït al seu desenvolupament”
Durant la celebració, les germanes van reafirmar el seu compromís de “viure el procés sinodal en la vulnerabilitat, a través del seu paper de guies i animant-ho en les seves comunitats i amb el poble de Déu”.