(Església de Barcelona · 10/05/21) El programa de Montserrat Ràdio (www.abadiamontserrat.cat/radio) Pelegrins de les ones ha arribat al número 250. Durant més de quatre temporades, cada dijous, a les 21.30 h, el seu director i presentador, el germà Pau Valls, monjo de Montserrat, ha procurat “commoure” els oients a través de les més de 2.000 cançons de més de 300 intèrprets de música Folk, «que de ben segur ens han arribat a remoure l’esperit», afirma.
Què té el Folk, que remou les aigües fondes de l’esperit?
El Folk mou perquè commou. Folk vol dir popular, una música que surt de l’esperit més íntim del poble, de la gent, que emociona, que impacta… Per això el Folk, a diferència d’altres estils, pot arribar a moure, a mobilitzar, des de la commoció. L’exemple perfecte d’això és el Gospel, que removia l’esperit dels esclaus de les plantacions del sud dels EUA, i que avui encara manté la seva mobilització a traves del Black Lives Matter.
En el programa s’ha passat de la metàfora evangèlica del Folk a l’especialització en conceptes artístics i d’influència històrica i social.
Cert. Hi ha hagut una evolució: hem passat de la idea de 12 programes, seguint la metàfora evangèlica dels 12 apòstols, a una major aproximació especialitzada musicalment que ens ha apropat a d’altres públics. Potser ens hem especialitzat, tot enriquint-nos musicalment, sense deixar la nostra sempre present dimensió evangèlica, ni repenjar-nos en la nostàlgia, perquè aquesta regalima espurnes d’esperança.
El programa té una dimensió evangèlica?
Qualsevol cosa que fa un cristià ho fa a major glòria de Déu, perquè vol que tots ens salvem. Tots pelegrinem -d’aquí el títol del programa- i entenem que el pelegrinatge mai acaba si no és en la consolidació del Regne de Déu. Tot i que l’acompanyament pot ser de grup, el pelegrinatge, el camí sempre és personal. Però el pelegrinatge convida a compartir amb tothom.
Entrevista realitzada per Òscar Bardají i Martín per al Full Dominical del 16 de maig