(Vatican News · Salvatore Cernuzio · 21/05/21) El proper octubre, el Papa donarà inici a un camí sinodal de tres anys de durada i articulat en tres fases (diocesana, continental i universal), compost per consultes i discerniment, que culminarà amb l’Assemblea d’octubre de 2023 a Roma.
«Un en escolta dels altres; i tots en escolta de l’Esperit Sant». Per concretar i fer visible aquesta sinodalitat desitjada pel papa Francesc des de l’inici del seu pontificat, el proper Sínode dels Bisbes se celebrarà no només al Vaticà sinó en cada Església particular dels cinc continents, seguint un itinerari de tres anys articulat en tres fases, fetes d’escolta, discerniment, consulta.
Laics, preveres, missioners, persones consagrades, Bisbes, Cardenals, fins i tot abans de discutir, reflexionar i interrogar-se sobre la sinodalitat a l’Assemblea d’octubre de 2023 al Vaticà, es trobaran per tant vivint-la en primera persona. Cadascun en la seva diòcesi, cada un amb paper, amb les seves exigències.
Un procés sinodal integral
L’itinerari sinodal, que el Papa ha aprovat, s’anuncia en un document de la Secretaria del Sínode en què s’expliquen les seves modalitats. “Un procés sinodal ple es realitzarà de forma autèntica només si s’impliquen a les Esglésies particulars”, es llegeix.
A més, serà important la participació dels “organismes intermedis de sinodalitat, és a dir, els Sínodes de les Esglésies Orientals Catòliques i les Assemblees de les Esglésies sui iuris i les Conferències Episcopals, amb les seves expressions nacionals, regionals i continentals”.
Per primera vegada un Sínode descentralitzat
És la primera vegada en la història d’aquesta institució, desitjada per Pau VI en resposta al desig dels Pares Conciliars de mantenir viva l’experiència col·legial del Vaticà II, que un Sínode comença descentralitzat.
A l’octubre del 2015, el papa Francesc, commemorant el 50è aniversari d’aquesta institució, havia expressat el desig d’un camí comú de “laics, pastors, Bisbe de Roma” a través de “l’enfortiment” de l’Assemblea dels Bisbes i “una sana descentralització”. El desig ara es fa realitat.
Obertura solemne amb el Papa al Vaticà
Superant qualsevol “temptació d’uniformitat”, però apuntant a una “unitat en la pluralitat”, l’obertura del Sínode tindrà lloc tant al Vaticà com en cadascuna de les diòcesis. El camí l’inaugurarà el Papa al Vaticà el 9 i 10 d’octubre.
Seguiran tres fases – diocesana, continental, universal – que pretenen fer possible una veritable escolta del poble de Déu i al mateix temps implicar tots els Bisbes en els diferents nivells de la vida eclesial.
Fase Diocesana: consulta i participació del Poble de Déu
Seguint el mateix esquema, és a dir, amb un moment de trobada / reflexió, oració i celebració Eucarística, les Esglésies particulars iniciaran el seu camí el diumenge 17 d’octubre, sota la presidència del Bisbe diocesà. “L’objectiu d’aquesta fase és la consulta al poble de Déu perquè el procés sinodal es realitzi en l’escolta de la totalitat dels batejats”, es llegeix en el document.
Per facilitar la participació de tots, la Secretaria del Sínode enviarà un Document Preparatori, acompanyat d’un Qüestionari i un Vademècum amb propostes per fer la consulta.
El mateix text s’enviarà als dicasteris de la Cúria, a les Unions de Superiors i Superiores Majors, a les unions o federacions de vida consagrada, als moviments internacionals de laics, a les universitats o Facultats de Teologia.
Un responsable diocesà
Cada bisbe, abans del proper octubre de 2021, nomenarà un responsable diocesà com a punt de referència i enllaç amb la Conferència Episcopal que acompanyarà la consulta a l’Església particular en cada pas. Al seu torn, la Conferència Episcopal nomenarà un responsable o un equip com a punt de referència amb els responsables diocesans i la Secretaria General del Sínode. El discerniment diocesà culminarà amb una “Reunió Pre-Sinodal” en finalitzar la consulta. Les contribucions s’enviaran a la seva pròpia Conferència Episcopal, en la data que aquesta determini.
El discerniment dels Pastors
A continuació, correspon als Bisbes reunits en Assemblea obrir un període de discerniment per “escoltar el que l’Esperit ha suscitat en les Esglésies que se’ls ha confiat” i fer una síntesi de les aportacions. La síntesi s’enviarà a la Secretaria del Sínode, així com les contribucions de cada Església particular. Tot això es farà abans d’abril de 2022. De la mateixa manera, també es rebran les aportacions enviades pels dicasteris, Universitats, Unió de Superiors Generals, Federacions de Vida Consagrada, moviments. Un cop obtingut el material, la Secretaria General del Sínode elaborarà el primer Instrumentum Laboris, que servirà d’esquema de treball per als participants a l’Assemblea del Vaticà i que serà publicat al setembre de 2022 i enviat a les Esglésies particulars.
Fase continental: diàleg i discerniment
Comença així la segona fase del camí sinodal, la “continental”, prevista fins al març del 2023. L’objectiu és dialogar a nivell continental sobre el text de l’Instrumentum laboris i realitzar així “un nou acte de discerniment a la llum de les particularitats culturals de cada continent”.
Cada reunió continental dels episcopats nomenarà al seu torn, abans de setembre de 2022, un responsable que actuarà com a referent amb els propis episcopats i la Secretaria del Sínode. A les Assemblees Continentals s’elaborarà un document final que s’enviarà al març de 2023 a la Secretaria del Sínode.
Paral·lelament a les reunions continentals, també s’hauran de celebrar Assemblees Internacionals d’especialistes, que podran enviar les seves contribucions. Finalment, es redactarà un segon Instrumentum Laboris, que es publicarà al juny de 2023.
Fase universal: els Bisbes del món a Roma
Aquest llarg camí, que pretén configurar “un exercici de col·legialitat dins l’exercici de la sinodalitat”, culminarà a l’octubre de 2023 amb la celebració del Sínode a Roma, segons els procediments establerts a la Constitució promulgada el 2018 pel papa Francesc Episcopalis Communio.