(Oblates . 15/09/23) Oblates reflecteix l’augment significatiu de sol·licituds d’ajuda per a cobrir les necessitats bàsiques de les dones i els problemes d’accés a l’habitatge.
L’informe anual de Prostitució i Tràfic de persones, que cada any presenten les Germanes Oblates amb les dades recollides en els projectes de la Província d’Europa, indica un augment significatiu de sol·licituds d’ajuda per a cobrir les necessitats bàsiques de les dones i propiciï processos vitals integrals.
En concret, l’informe, que recull les dades de l’any 2022, posa de manifest una tendència creixent en les sol·licituds d’ajuda en termes de necessitats bàsiques com a aliments, medicaments i roba. També, l’informe reflecteix les dificultats d’accés a l’habitatge i un augment en les necessitats d’atenció psicològica i de salut.
En aquest sentit, de l’informe es desprèn que les ajudes econòmiques afavorides per part de l’Estat per a atenuar la dificultat d’accés a les necessitats bàsiques de les poblacions més vulnerables resulten insuficients.
“Les ajudes extraordinàries que ha plantejat l’Estat suposen una resposta puntual, i les necessitats de les dones es prolonguen en el temps. Davant aquesta realitat, el repte dels projectes socials d’Oblates és prestar a les dones una resposta ràpida i humana que respongui a les seves necessitats”, ha indicat la Gna. Carmen Ortega, provincial de la Província Oblata Europa.
L’Informe mostra que les exigències actuals del mercat de lloguer d’immobles, la inflació de preus i la falta de resposta a nivell municipal, són els principals factors que dificulten la integració d’habitatges dignes a preus assequibles.
“És evident la necessitat d’incrementar les respostes en matèria d’habitatge per a dones sense llar o en situació d’inestabilitat habitacional, per a poder treballar amb la persona en la seva inclusió social i autonomia.”, ha subratllat Cristina Ramírez, responsable del Grup de Tràfic a la Província Europa.
En termes de salut mental, les demandes de suport psicològic van augmentar significativament. L’informe confirma que la salut psicològica de les dones ateses en els projectes d’Oblates s’ha deteriorat de manera ràpida i disruptiva.
L’informe detalla que en els projectes d’Oblates a la Província Europa s’han atès un total de 5.972 dones. “Aquesta xifra és un 34,5% més elevada que l’any anterior. S’ha realitzat gràcies a un esforç institucional, a la gran feina de totes les professionals que conformen els projectes d’Oblates. En aquest punt, és important tenir un record per a totes les persones voluntàries que fan possible, també, amb la seva generositat que el dia a dia sigui possible”, ha indicat la Gna. Carmen Ortega.
Del total de dones ateses el 77,5% està en situació de prostitució, el 13,4% són víctimes d’altres violències o estan en situació d’exclusió social, el 1,7% són víctimes de tràfic identificades i El 8,3% són possibles víctimes de tràfic.
L’informe exposa que el perfil de les dones ha canviat. L’any 2022 des dels projectes d’Oblates s’han acompanyat a dones amb més formació i habilitats.
“Aquesta realitat ha fet que canviïn les demandes de les dones. Ara les seves necessitats estan més enfocades a la formació especialitzada i l’orientació laboral. Per això, han augmentat un 75% les dones en tallers, cursos formatius i projectes d’emprenedoria.”, ha precisat Cristina Ramírez.
Una altra dada significativa que llança l’informe és que el nombre de dones d’origen colombià ha augmentat en un 75%. “En aquests moments, des de la Congregació, s’ha posat en marxa un mecanisme de contrast d’informació entre els projectes d’Espanya i Colòmbia, amb l’objectiu de posar en context les narratives de les dones colombianes amb les quals es té contacte, amb la finalitat d’entendre millor la seva realitat d’origen, les seves estratègies de vida i millorar l’acompanyament.”, ha expressat la Gna. Carmen Ortega.
Finalment, l’informe sobre Prostitució i Tràfic elaborat amb les dades recollides de 14 projectes d’Oblates (12 d’Espanya, 1 de Portugal i 1 d’Itàlia) revela que una altra de les principals necessitats que presenten les dones és la dificultat en el procés de regularització de la seva situació administrativa.