S’exposa la memòria de l’acció realitzada des del començament de la guerra d’Ucraïna, els seus 13 viatges al país del conflicte (9 amb l’Associació de Voluntaris de Caixabank i Missatgers de la Pau) i els corredors humanitaris oberts.
Sor Llúcia Caram directora de la Fundació del Convent de Santa Clara (CSC), ha fet una roda de premsa realitzada a l’Hotel Guitart Gran Passage, acompanyada pel president de la Fundació, Gabriel Prat Ametlla, sobre l’impacte de l’ajuda humanitària a Ucraïna i els programes de la Fundació al Km 0.
Acció a Ucraïna
Pel que fa a l’ajuda humanitària portada a Ucraïna i als corredors humanitaris, ha destacat la tasca conjunta amb l’Associació de Voluntaris de Caixabank i l’Associació Missatgers de la Pau.
Segons s’ha informat, en aquest dispositiu ha calgut utilitzar vehicles, fonamentalment ambulàncies, que van ser lliurades personalment per Sor Lucía i les entitats col·laboradores a la destinació. Aquestes van ser el resultat del repte llançat del 30×15, que es proposava enviar 30 ambulàncies el valor unitari de les quals era de 15.000€. El repte no només es va aconseguir sinó que es va doblar i els últims mesos va arribar a 75 vehicles que inclouen algunes pickups i furgonetes a part de les ambulàncies. En les properes setmanes està previst el lliurament de cinc vehicles més, inclòs un cotxe de bombers.
També va suposar 100 equips de reanimació, així com dos tràilers de medicaments i més de 200 telèfons mòbils i equips informàtics destinats als centres de salut i militars actuant a primera línia de guerra. El proper dia 2 de gener 2023, sortirà un tràiler amb 6.000 nòrdics per pal·liar el fred, a més d’equips de quiròfan donats per l’Hospital Clinic de Barcelona -4 equips d’anestèsia, un d’artroscòpia i dues làmpades de quiròfan-
Tal com s’ha informat, la Fundació CSC va participar en dos corredors humanitaris amb Open Arms, acollint 90 persones que fugien de l’horror de la guerra. Posteriorment, la col·laboració es va ampliar amb l’Associació de Voluntaris de Caixabank, amb què es van organitzar 11 combois humanitaris, per al trasllat de 550 persones que van ser acollides en famílies, en pisos cedits per Caixabank i particulars, i també en pisos llogats per la Fundació. Algunes persones van ser acollides per Creu Roja a Barcelona i al Creade de Pozuelo a Madrid.
També es va sumar activament, el trasllat i la gestió de l’atenció medica i quirúrgica a hospitals de Madrid i Barcelona de 41 soldats ferits de guerra, que van poder estar acompanyats dels seus familiars. ser intervinguts quirúrgicament a Madrid ia Barcelona i de 7 malalts oncològics amb les famílies per rebre tractament al nostre país.
Acció al territori
En un segon apartat, s’ha alarmat sobre el creixement exponencial de la pobresa al territori espanyol, el seu impacte i els programes d’acompanyament i de promoció de les persones que duu a terme la Fundació. En total s’ha donat atenció durant l’any 2022 a 24.304 persones, 9.176 famílies, i en destaquen una mitjana de 834 mensualment.
S’ha informat sobre la gestió d’un magatzem distribuïdor d’aliments que cobreix sis comarques: Manresa – Bages – Berguedà – Moianès – Anoia – Osona, que coordina 22 entitats socials i arriba a més de 17.000 persones. La gestió de 55 pisos d’acollida, que acullen 220 persones entre refugiats d’Ucraïna i persones amb risc d’exclusió, i un alberg per a persones sense llar.
S’ha iniciat el programa Invulnerables contra la pobresa infantil, present a 11 territoris de Catalunya (atenció a 500 famílies) i creació de la casa de la Infància a Manresa on s’atenen 150 famílies amb nens.
Han destacat la creació d’aliances que permeten la revisió de la vista i les ulleres i tractaments a 600 nens a l’any, així com una xarxa de cliniques dentals i amb la UIC per a tractaments dels menors dels programes d’atenció, prevenció i tractaments bucodentals .
Entre les observacions, Caram ha informat sobre la reducció de delictes a Manresa, amb el Programa en aliança amb els Mossos d’Esquadra que va merèixer el Premi ADSI 2022 –Associació de directius de seguretat integral-. Un programa d’acompanyament a joves ex- tutelats amb antecedents, que va aconseguir a Manresa un descens dels delictes que més preocupaven la ciutat respecte de l’any 2019: Reducció del 36,8% de robatoris amb violència i intimidació, del 70% total de els robatoris amb força en establiments i del 12,5 de robatoris menors.
També han anomenat altres programes de formació i acompanyament als sectors més vulnerables.
Testimoni de Júlia
L’acte de presentació va comptar amb el testimoni de Júlia, una noia d’Ucraïna, acollida en un pis de la Fundació, que va explicar la realitat actual del seu país, el drama que viuen els compatriotes i la necessitat imperiosa d’ajuda humanitària. També va comptar amb el cas de la Laura, una jove colombiana llicenciada en Administració d’empreses, acollida a la Fundació i que actualment cursa com a programadora de pàgines web, i s’ha convertit en un gran actiu de la Fundació des del voluntariat.
Sor Lucía va acabar dient que: “continuarem mentre tinguem forces i recursos. Les forces m’acompanyen, necessito sumar amb tothom perquè els recursos no ens faltin.”
Font i més informació a: Fundació del Convent de Santa Clara