(VaticaNews · Salvatore Cernuzio · 05/02/22) Una reflexió a 360° sobre el tema del sacerdoci, recordant el carisma i la tradició, però també analitzant les seves derivacions com els abusos o el clericalisme, i estudiant també les peticions que han sorgit en els últims Sínodes o en els processos sinodals nacionals sobre temes com el celibat i la vocació. El Simposi titulat “Cap a una teologia fonamental del sacerdoci” se celebrarà a l’Aula Pau VI del 17 al 19 de febrer. La iniciativa -organitzada per la Congregació per als Bisbes i el Centre de Recerca i Antropologia de les Vocacions- serà inaugurada pel Papa Francesc el dijous 17 al matí a les 9.10 hores.
En nom de la sinodalidad
I és precisament a partir de les paraules del Papa – “Déu ens crida a un estat de vida particular: a lliurar-nos en el camí del matrimoni, en el camí del sacerdoci o en el camí de la vida consagrada”- que es desplegaran els ponents convidats: bisbes, teòlegs, sacerdots, laics i religiosos. Tots reunits en nom d’aquesta “sinodalidad” desitjada pel Papa per a “augmentar la participació, la comunió i la missió al poble de Déu”, com subratlla un comunicat.
“La iniciativa es proposa també despertar l’entusiasme per la nostra fe en el do de Déu i donar un nou impuls a la promoció de les vocacions”, afirma el Cardenal Marc Ouellet, Prefecte de la Congregació per als Bisbes. A continuació, la reflexió s’estendrà “sobre les relacions entre els ministeris ordenats, els laics i els religiosos per a harmonitzar la seva contribució, articulada i concordant, segons l’anomenada a la santedat dirigida a cadascun”.
Tradició, missió, celibat, carisma
Els ponents abordaran tres temes principals: “Tradició i nous horitzons”, “Trinitat, missió, sacramentalidad”, “Celibat, carisma, espiritualitat”. En presentar el Simposi en l’Oficina de Premsa del Vaticà el 12 d’abril de 2021, el propi Cardenal Ouellet va aclarir que no seria “un Simposi sobre el celibat sacerdotal”, sinó una oportunitat “per a dur a terme una reflexió molt profunda sobre el tema del sacerdoci”, començant per la vocació i la formació i acabant amb la qüestió dels abusos. Una xacra a l’Església que, com va assenyalar en la taula de ponents la teòloga Michelina Tenace, professora de la Pontifícia Universitat Gregoriana, “ha fet encara més urgent repensar tant el discerniment vocacional com la formació dels seminaristes”.
Un pas endavant després del Concili Vaticà II
Així doncs, una important trobada que segueix l’estelada del Concili Vaticà II, que havia relacionat el sacerdoci dels batejats, revaloritzat pels Pares, i el sacerdoci dels ministres, bisbes i sacerdots, l’especificitat dels quals sempre ha afirmat l’Església catòlica. A aquest treball li van seguir “controvèrsies i divisions a l’Església”, va observar el Cardenal Ouellet, i va afegir: “El que el Concili havia fet no havia entrat en la vida i la pastoral de l’Església”. Per això, era necessari fer “un pas més” per a “mirar les diferències d’una manera més profunda i harmoniosa” i també per a dur a terme “actualitzacions pastorals” a la llum de les “qüestions ecumèniques” d’avui dia, els reptes del multiculturalisme i la migració i els que plantegen “els moviments culturals que qüestionen el paper de la dona a l’Església”. El Cardenal Ouellet va dir durant la presentació que existeixen “tensions i visions pastorals divergents”. Així doncs, la missió del Simposi en el seu conjunt, tal com la perfila el professor Tenace, és “aprofundir a la teologia del sacerdoci, reafirmar els trets essencials de la tradició catòlica sobre la identitat del sacerdot, alliberant-la potser d’una certa clericalización i d’algunes incrustacions històriques”. “Veure el sacerdoci en el marc global de l’Església podria obrir noves vies”.
Sessions dirigides per caps de Dicasteri
Segons el programa, les sessions del matí i de la tarda de l’esdeveniment de tres dies seran dirigides pels caps dels Dicasteris de la Cúria Romana. En ordre: El Cardenal Ouellet i el Prefecte de la Congregació per al Clergat, Monsenyor You Heung-sik (dijous 17); el Prefecte de la Congregació per al Culte Diví i la Disciplina dels Sagraments, Monsenyor Arthur Roche, i el Prefecte de la Congregació per a l’Educació Catòlica, Cardenal Giuseppe Versaldi (divendres 18); l’Arxiver i Bibliotecari de la Santa Església Romana, Cardenal José Tolentino de Mendonça, i el Prefecte del Dicasteri per als Laics, la Família i la Vida, Cardenal Kevin Joseph Farrell. El Cardenal Secretari d’Estat, Pietro Parolin, presidirà en canvi una Missa el dissabte al matí amb tots els participants a la Basílica vaticana.