Conferència: El compromís com a resposta, amb Josep M. Esquirol

Conferència: El compromís com a resposta, amb Josep M. Esquirol


02/05/2019

Activitats

Hora: 19:00
Lloc:  Sala d'Actes del Palau Macaya . Passeig de Sant Joan, 108 , Barcelona
Aquest esdeveniment requereix inscripció prèvia.
 
Cicle de conferències sobre el compromís

Amb la globalització la vida s’ha convertit en un problema comú. Que sigui vivible o no ara incumbeix a tota la humanitat sencera. Per això, la globalització de la indiferència ens posa avui en un compromís.

El compromís és un acte de consciència clara que implica vincular-se amb alguna realitat que és exterior. No només depèn, però, de la voluntat. És alhora actiu i passiu, decidit i receptiu. El compromís col·loca el subjecte en un espai d’incomoditat, ja sigui per decisió pròpia ja sigui perquè el compromís ve donat per la mera relació amb l’altre. L’alteritat assigna a la persona la necessitat d’enfrontar-se a una realitat que és exterior i aquest enfrontament implica comprometre’s.

La globalització de la indiferència ens reclama, doncs, la transformació que comporta el compromís: sortir de l’espai conegut, de l’espai de la immunitat, de desplaçar el que s’és o el que es creu ser. El compromís deixa de ser una consciència sobirana i una voluntat autosuficient per passar a ser una realitat on la persona s’hi troba.

Dijous 2 de maig de 2019
El compromís com a resposta
Josep M. ESQUIROL

Filòsof i professor català.
Ha elaborat una proposta ètica i de vida filosòfica centrada en la idea del respecte i de mirada atenta; una reflexió sobre l’experiència del temps; i un estudi de com han abordat la qüestió de la tècnica alguns dels pensadors contemporanis més importants.
Les seves darreres publicacions han estat La resistència íntima i La penúltima bondat: Assaig sobre la vida humana.
Va ser guanyador del 3r Premi Joan Maragall i membre del Patronat de la Fundacio (1998-2001).