Jornada: La interpretació de la Bíblia al segle XX, a Montserrat

Jornada: La interpretació de la Bíblia al segle XX, a Montserrat


13/04/2019

Activitats

Hora:  de 9:30 a 14:00
Lloc:  Monestir de Montserrat, 08199 , Montserrat
Organitza:  Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat
Aquest esdeveniment requereix inscripció prèvia.
 

III Jornades de Cultura Humanista

(Abadia de Montserrat) El Monestir de Montserrat acull el dissabte 13 d'abril una jornada sobre 'La interpretació de la Bíblia al segle XX', organitzada per l’Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat. L’Scriptorium, que va néixer precisament per a la promoció d’aquests estudis, vol iniciar amb aquesta jornada una nova sèrie de reflexions, des d’una àmplia perspectiva humanista, sobre un àmbit que és tan important en la nostra cultura occidental.

Les III Jornades de Cultura Humanista de Montserrat tractaran del canvi en l’àmbit de molts estudis, tant en les ciències socials i humanes, que han adquirit en aquests cent anys uns mètodes d’estudi que les han dutes per camins que fins aquell moment havien estat impensables; i concretament de l’estudi de la Bíblia, que també s’ha beneficiat i ha crescut a l’ombra d’aquesta tendència.

A partir del desenvolupament de l’hermenèutica i de l’avanç en la filologia, acompanyades de l’estudi material de les cultures de l’antiguitat que l’arqueologia ha permès, el text bíblic ha estat estudiat, sobretot durant la primera meitat del segle XX segons els criteris i els mètodes de la crítica literària. Aquest estudi ha donat una visió fins aleshores desconeguda sobre el text bíblic, que s’ha pogut situar en la història, i ser comprès des del seu moment històric. Més endavant, i gràcies a l’avanç de l’estudi crític del text, altres aproximacions, com la psicològica o la sociològica, s’han acostat a la Bíblia i l’han llegida amb noves metodologies que n’han enriquit la comprensió.

A la jornada del dissabte 13 d’abril, que és d’entrada lliure tot i que cal inscriure’s prèviament a scriptorium@abadiamontserrat.net / fundacio2025@abadiamontserrat.net, hi participaran, sota la direcció de Gabriel Soler, director de l’Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat, Ignasi Roviró, professor de la Facultat de Filosofia de la URL; Ricard Casadesús, membre del Seminari de Teologia i Ciències de Barcelona; Jaume Angelats, membre del grup Vivarium Gerisena; i Antoni Pou, monjo de Montserrat i professor de l’ISCREB.

Les ponències, que donaran pas a un debat abans de la cloenda, són les següents:

  • 9.45h Per què l’exegesi bíblica ha de ser històrica? Per què ha de ser crítica? Dr. Ignasi Roviró
  • 10.30h Ciència bíblica – Bíblia i ciència Dr. Ricard Casadesús
  • 11.45h Lectura de la Bíblia des de la psicoanàlisi Dr. Jaume Angelats
  • 12.30h L’estudi de la Bíblia en la cultura actual Dr. Antoni Pou