Curs: Raimon Panikkar, al DiÓleg Interreligiˇs MonÓstic, a Montserrat

Curs: Raimon Panikkar, al DiÓleg Interreligiˇs MonÓstic, a Montserrat


02/07/2018 - 06/07/2018

Activitats | Programes de formació de diverses institucions

El 13è Curs de Formació Interreligiosa es posa com a objectiu oferir una visió panoràmica del pensament de Panikkar, en el centenari del seu naixement.

Organitza:  ISCREB, DIM
Intervindran a l'acte:  Ignasi Boada, Jordi Pigem, Francesc-Xavoier marín, Francesc Torradeflot, Ignasi Moreta
Lloc: Monestir de Montserrat, 08199, Marganell
Import del curs: Matrícula i estada completa: 460 € Pels amics de Montserrat: 425 €

Per a més informació:
Fundació Abadia de Montserrat, 2025
Tel. 93 877 77 25
fundacio2025@abadiamontserrat.net

Professors

Ignasi Boada: Doctor en Filosofia i Llicenciat en Ciències polítiques, és professor de la Facultat de Comunicació i Relacions internacionals Blanquerna i de l'ISCREB. Va treballar com a secretari de Raimon Panikkar a principi dels anys dos mil.

Xavier Marin: Professor dels Instituts Superiors de Ciències de la Religió de Barcelona i de Vic. Membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa (Generalitat de Catalunya).

Jordi Pigem: Doctor en Filosofia per la Universitat de Barcelona. Ha obtingut el Premi Joan Maragall (2016) i, per la seva tesi doctoral sobre Raimon Panikkar, el Premi de Filosofia de l'Institut d'Estudis Catalans (1999).

Ignasi Moreta: Professor de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra i editor de Fragmenta. Comissari de l'Any Raimon Panikkar per encàrrec de la Generalitat de Catalunya.

Francesc Torredeflot: Doctor en teologia per la Facultat de Teologia de Catalunya, llicenciat en història de les religions per la Universitat de Lovaina (UCL) i llicenciat en filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va ser codirector de programa, juntament amb Raimon Panikkar, del IV Parlament de les Religions del Món celebrat a Barcelona.

Dia 2 de juliol a les 10:00

Obertura del curs – Rebuda i presentacions

Dilluns 2, de juliol: Ignasi Boada
Introducció al pensament de Panikkar

L'exposició es posa com a objectiu oferir una visió panoràmica del seu pensament i mostrar fins a quin punt les seves propostes arrelen en un determinat estat de consciència de la nostra època. Abordarem algunes qüestions estructurals del pensament de Panikkar, com per exemple la relació complexa entre teisme i ateisme, el model trinitari del cristianisme o la teologia pluralista de les religions.

Dimarts, 3 de juliol: Jordi Pigem
De la tecnocràcia a l’ecosofia

Explorarem la rellevància del concepte de tecnocràcia, en el pensament de Panikkar i el se ús en la Laudato si’ del papa Francesc, per entendre molts dels mals del món d’avui, i les diverses alternatives que Panikkar proposava, entre elles el que anomenava intuïció cosmotèandrica, metanoia i ecosofia.

Dimecres, 4 de juliol: Xavier Marin
La Teologia de les religions en Raimon Panikkar

La Teologia de les religions propugnada per Raimon Panikkar es basa en una concepció cosmoteàndrica en la què tots els elements de la realitat estan interconnectats a partir d'una estructura triàdica. D'aquí en deriva una proposta hermenèutica que, a partir de les equivalències homeomòrfiques, estableix un diàleg dialògic interreligiós.

Dijous, 5 de juliol:Francesc Torredeflot
L'experiència espiritual i mística de Raimon Panikkar

 Analitzarem els elements espirituals principals de les tradicions religioses i de la convicció secular en què es va alimentar i el paper que varen jugar en l’experiència espiritual de Panikkar. En aquest sentit ens interessarem pel paper de Déu, de l'ésser humà i de la natura en la seva experiència i en el seu discurs sobre ella. Es veurà com, per a ell, el paper de l'experiència mística és fonamental per a la plenitud humana.

Divendres, 6 de juliol: Ignasi Moreta
L’Any Panikkar, una invitació al diàleg i al debat

En la present ponència discutirem fins a quin punt les obres de Panikkar són vàlides per enfrontar-se als problemes que es plantegen les nostres societats.  Avaluarem l'encert de les seves intuïcions com ara la distinció entre religió i religions, la distinció entre fe i creença, la mística, la nova innocència, el silenci i la paraula, el diàleg dialògic, el diàleg intrareligiós i interreligiós, el concepte de monjo com a arquetipus universal, el concepte d'ecosofia, la crítica a la tecnocràcia, etc.