URC

La vida religiosa, que aplega tantes congregacions de dones i d’homes, està present a l’Església i a la societat. Viu immersa en aquest canvi d’època, i té davant seu un full en blanc sense línies pautades. Si repassem la seva història multisecular, ha escrit pàgines meravelloses, sense oblidar també els moments d’ombra i de pecat. Ara, sense cercar un refugi fàcil en les seves magnífiques institucions, és molt conscient de la seva fragilitat i ha de cercar camins de fidelitat renovada. Per això prega, pensa, reflexiona, dubta...

El papa Francesc, entrevistat per Antonio Spadaro el 19 d’agost del 2013, va contestar: «Si tenim respostes a totes les preguntes, som davant d’una prova que Déu no hi és (...) Els grans guies del poble de Déu, com ara Moisès, sempre han donat espai al dubte (...) No se’ns ha lliurat la vida com un guió en què tot ja estigués escrit, sinó que consisteix a caminar, veure, buscar... Cal embarcar-se en l’aventura de la recerca, de l’encontre i del deixar-se buscar i deixar-se trobar per Déu.» En aquest clima, les religioses i els religiosos, a través de la Unió de Religiosos de Catalunya, celebrem al llarg de tot aquest any el Fòrum de la Vida Religiosa, i tenim com a lema central «Tinguem la mirada fixa en Jesús» (He 12,2). Aquesta és l’essència de la nostra vida espiritual i evangèlica, així com l’arrel del nostre compromís. El 29 d’abril se celebrarà el 40è aniversari de la unió de les congregacions femenines i les masculines en un mateix organisme, la Unió de Religiosos de Catalunya. També commemorem el 25è aniversari del Congrés de Vida Religiosa, que va ser un moment de gran vitalitat.

En aquest Fòrum volem escoltar Déu i també els homes i dones del nostre temps, reflexionar sobre el que ens diuen per discernir dins de l’àmbit personal, comunitari, congregacional i intercongregacional, en comunió eclesial, quina ha de ser la nostra resposta avui i aquí. Volem continuar amb més empenta el nostre camí, com a memòria i profecia. Més informació a www.urc.cat.

LLUÍS SERRA LLANSANA