URC

Paisatges després de la celebració, iniciada a mitjanit pel so de les campanes: ampolles de cava buides, cançons que encara ressonen en la memòria, rastres de purpurina al rostre, escalf de petons i abraçades, soledat en escenaris diferents, espera a l’andana del metro per tornar a casa, canvi de dígits a la pantalla dels mòbils, raïm convertit en premsa ocasional, whatsapps a tot drap en una nit boja, imatges d’instagram des de llocs inversemblants, televisors apagats després de vendre felicitat a qualsevol preu… Unes hores festives de canvi perquè tot continuï igual, tot i que amb una oportunitat nova: el cor no renuncia a l’esperança d’un món millor, d’una vida més humana, de la transformació dels somnis en realitat.

El dia primer de gener, des de fa 53 anys, se celebra la Jornada Mundial de la Pau. El papa Francesc ha llançat al món un missatge, titulat: «La pau com a camí d’esperança: diàleg, reconciliació i conversió ecològica.» Hi afirma: «L’esperança és la virtut que ens posa en camí, ens dona ales per avançar, fins i tot quan els obstacles semblen insuperables.» N’hi ha prou de passejar la nostra mirada per un mapamundi per adonar-nos dels nombrosos focus conflictius que esquitxen la geografia mundial: guerres, tensions, populismes, violència, abusos de poder, esclafament de les minories, utilització de la por com a instrument de repressió…

Com podem treballar a favor de la pau en el nostre cas? Hi ha obstacles que, encara que semblen insuperables, es poden vèncer a través del diàleg i de la reconciliació. Si els que posseeixen el poder polític es neguen a dialogar, els problemes es polaritzen i les solucions es bloquegen. El diàleg no és signe de feblesa sinó d’intel·ligència. Un diàleg sense línies vermelles al temari. A més de proposar idees, cal sembrar actituds de reconciliació, voluntat d’enteniment, relacions afectuoses… Els mitjans de comunicació, xarxes socials incloses, estan plens de missatges d’odi, desqualificació, insults, amenaces… Així, la pau resulta impossible.

LLUÍS SERRA LLANSANA