URC

Dissabte dia 18 de maig en el convent de Santa Clara de les Germanes Dominiques de Manresa es van reunir aproximadament unes 80 religioses dominiques de les diferents congregacions que hi  ha a Catalunya : Anunciata, Presentació i de l’Ensenyament i fraternitats laïcals de Barcelona  i el Prior de la comunitat de Santa Catalina  Verge i Màrtir acompanyat d’un diaca dominic de Colòmbia,  per celebrar la festa de Sant Domènec de Guzman.

L’arribada estava prevista entre  2/4 d’11 i les 11h. Un grup de voluntaris juntament amb les germanes van acollir els diferents grups oferint-los unes pastes, begudes o cafè. A continuació, a la sala  gòtica van començar els actes previstos. La Presidenta de la Família Dominicana a Catalunya, germana Carmen Sendino, dominica de l’Ensenyament, va donar la benvinguda a tots els presents. El seu missatge va ser el de fer créixer la cultura de la misericòrdia i de la hospitalitat i fer de ponts i ser ponts en la nostra vida i missió del dia  a dia.

La priora de la comunitat, germana Juana Mari Alfonso, ens va recordar que Sant Domènec vol que celebrem la germanor i la unitat. Les quatre germanes que formen la comunitat estan molt contentes de compartir aquest dia tots junts. La germana Lucia Caram dóna la benvinguda a tots els assistents i fa la presentació dels voluntaris  que formant equip amb les germanes i els presenta dient el seu nom i la tasca que fan: Cristóbal, Toni, Jose, Gloria, Pilar,... Explica la història del convent  destacant  la hospitalitat, acollida i misericòrdia com el seu fil conductor basant-se en les fonts històriques de les Cròniques de Manresa. També va explicar com aquest convent de Santa Clara va arribar a ser dominicà. Va recordar com Sant Domènec a partir de la realitat del sud de França va donar origen a que un grup de dones fos el pilar de la predicació. Finalment explica com diferents espais del convent han estat destinats a acollida immigrants, trobades interreligioses i explica també com sempre han sigut conscients de la necessitat d’obrir les portes a la realitat de fora i mirar-la amb els mateixos ulls que la mira el Crist. Al llarg de la història sempre hi ha hagut un carisma franciscà continuat pel dominicà: destacant la pobresa i la misericòrdia.

Actualment, a través de la “Fundació Convent de Santa Clara”  s’atenen 1500 famílies de Manresa i 4500 dels voltants. S’atén un alberg i es gestionen amb els bancs pisos d’acollida. Han volgut crear un projecte arrelat amb el passatge de l’evangeli: “si el gra de blat no mor, no pot donar fruit”...

Aquests projectes són duts a terme per voluntaris compromesos com Gabriel, president de la Fundació,  un empresari fidel a la Paraula de l’evangeli. Explica com a partir de la resposta a una necessitat en el moment de la crisi i la creació d’un banc d’aliments s’ha passat a la creació d’una plataforma que atén de 6000 a 7000 persones amb una atenció personalitzada segons les seves necessitats. Una altre projecte és de donar residència a famílies en un alberg i uns 18 pisos d’acollida  cedits pels bancs que acullen a 80 persones.

També s’ha donat resposta a una tercera necessitat d’higiene. S’han creat unes 70 dutxes per aquelles famílies o persones que no tenen aigua corrent.

La creació de l’espai, “el Cosidor”, és un  lloc per a les dones, on puguin compartir les seves vivències,   formar-se i poder integrar-se  a la societat.

Actualment compten amb uns 200 col·laboradors que dediquen unes hores segons possibilitats.

L’últim projecte que presenta és el de “Invulnerables”. Atenció a nens i nenes en exclusió social perquè rebin una educació de qualitat en un futur. Es fa un treball en xarxa amb els Serveis Socials, per aconseguir ser feliços i viure amb dignitat.  L’objectiu d’aquest projecte és tenir igualtat d’oportunitats, trencar el cercle de la pobresa i demanar col·laboració pública o privada.

Es va visitar també l’EspaiCaixa Francesc d’Assís, creat al 2018, un espai per acollir nens i famílies i ser una ajuda per al desenvolupament integral i afavorir les relacions entre pares i fills.

A les 13h. es va celebrar l’eucaristia. L’ambientació ens feia sentir que som enviats a ser sal i llum del món. Les paraules del P. Prior, Juan Mengual, ens motivaven com ho va fer Sant Domènec a proclamar que Déu ens estima i és un Déu misericordiós i compassiu. Les pregàries dels fidels, les ofrenes i el gest de la pau ens van fer sentir amb goig ésser  Família Dominicana.

Les germanes i els voluntaris van preparar el dinar de germanor en el que es va compartir la vida i el carisma. Per la tarda, a la sala gòtica, cada comunitat va presentar la seva reflexió a la pregunta que, el Secretariat de FD  havia fet arribar a les comunitats: Què  ens diria avui Sant Domènec a la teva comunitat?

Es van fer unes presentacions molt diverses i originals. Moltes comunitats van expressar que fer aquesta reflexió els havia motivat a rellegir la vida de Sant Domènec d’una manera diferent i actual. A les 18h.  les diferents comunitats van tornar a la seva casa, després d’haver viscut un dia en fraternitat i ple del goig de Jesús ressuscitat.

GRÀCIES A TOTES LES GERMANES I LAICS QUE HAN FET POSSIBLE VIURE AQUEST DIA DES DE LA FRATERNITAT I ESPERIT DE SANT DOMÈNEC DE GUZMÁN!