URC

(10.04.2019 MARISTES)

“Trencar el silenci: deu rostres, deu veus”. Són els rostres i les veus de deu testimonis que, des de diversos àmbits i des de la seva experiència íntima i personal, expliquen la tasca que desenvolupen per la prevenció i la protecció de l’abús sexual a les obres educatives maristes.

Un llibre que es va presentar el dimarts 9 d’abril a la llibreria Claret de Barcelona en un acte que va comptar amb la presència dels autors, Imma Amadeo i Jordi Martínez, i de dues de les “veus” que expliquen el seu testimoni en el llibre: el germà Gabriel Villa-Real, Vicari provincial de la Província L’Hermitage, i Pepa González, educadora social del Centre Obert Rialles i actualment defensora de la ciutadania de Santa Coloma de Gramenet.

Entre el públic, hi havia la presència de membres d’altres institucions i congregacions i hi va destacar la presència de Marcel·lí Joan, director general d’Afers Religiosos, que hi va assistir en nom de la presidència de la Generalitat.

El Vicari provincial, el germà Gabriel Villa-Real, va destacar que haver participat en el llibre havia significat un aprenentatge personal, un plantejament de moltes qüestions i va reconèixer que encara “estem en camí” i que els protocols que tenim en marxa s’han d’emmarcar en un “canvi de cultura per saber detectar els senyals d’alerta i reconèixer situacions d’abús”. Per la seva part, Pepa González va dir que se sentia agraïda per poder estar treballant en contacte amb els infants i joves dins de Maristes, va reclamar més formació per als educadors i educadores, i també més eines “per als infants, perquè puguin denunciar els fets que els fereixen”.

Imma Amadeo va destacar que el llibre mostra l’experiència concreta de deu persones, però que no s’ha de perdre de vista que aquestes persones són “representants de milers i milers de veus que treballen dins de l’Institut Marista per protegir els infants i joves per la defensa dels seus drets”. Per la seva part, Jordi Martínez va explicar que el llibre omple un buit, “el punt que faltava entre el blanc i negre i el color, perquè fixa la vista en el que fa la institució avui per prevenir l’abús sexual infantil i per protegir els infants i joves davant d’aquest problema social”.

Justament els quatre participants van llançar un últim missatge, que és el “d’implicar la societat, perquè som davant d’un problema social greu, que no podem abordar sols”. Un problema social perquè “som davant de víctimes, persones que han patit i pateixen i les hem de poder atendre i acompanyar de la millor manera”.

“Trencar el silenci: deu rostres, deu veus” ja està a la venda. Ben aviat se’n faran presentacions també a Lleida (29 d’abril), a Girona i a Madrid en dates encara per determinar.