URC

Tenia 82 anys, en feia 55 que era monjo i 49 que va ser ordenat  prevere; era doctor en teologia, especialitzat en antropologia, professor emèrit de la UAB, de l'ISCREB, de l'ISCR Sant Fructuós i de l'Abadia de Montserrat

Aquesta nit ha mort al Monestir  de Montserrat el  P. Lluís Duch i Álvarez. Tenia 82 anys, en feia 55 que era monjo i 49 que va ser ordenat prevere. La missa exequial se celebrarà dimarts, a les 10.45h, a la Basílica de Santa Maria de Montserrat, i serà presidida pel P. Abat Josep Maria Soler. Es podrà seguir en directe a través de Montserrat RTV (www.montserratcomunicacio.cat).

El P. Lluís Duch va néixer a Barcelona el 13  de  setembre de 1936.  Va entrar  al Monestir de Montserrat l'any 1961, on va fer la professió  simple  l'any 1963  i  la solemne el 1967. El 1969 va ser ordenat sacerdot. Era doctor en teologia per la Universitat de Tübingen  (Alemanya), s'havia especialitzat en  antropologia,  i era professor emèrit de la Facultat  de Ciències de la Comunicació de  la Universitat  Autònoma de Barcelona, de la Facultat de Teologia de Catalunya, de la Biblioteca Mística i Filosòfica Alois M. Hass (U. Pompeu Fabra), de l'Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona (ISCREB), de l'Institut Superior de Ciències Religioses Sant Fructuós de Tarragona, de l'Institut d'Humanitats de Barcelona, de l'Escola Teològica i Filosòfica de l'Abadia de Montserrat, de l'Instituto de Antropología de la Universidad Nacional Autónoma de México i de l'Institut del Teatre.

L'any 2011 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. Aquell mateix any, arran del seu 75è aniversari, li va ser dedicat el llibre d'homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch, a cura de Joan-Carles Mèlich, Ignasi Moreta i Amador Vega. Entre 2011 i 2018 va ser membre del Consell Assessor per a la Diversitat Religiosa de la Generalitat de Catalunya. El 2014 es va defensar a la Universitat de Girona la primera tesi doctoral dedicada monogràficament al pensament del P. Lluís Duch, a càrrec de Mn. Elies Ferrer.

Va estudiar els diferents llenguatges dels universos simbòlics i mítics i la seva concreció en la vida quotidiana dels nostres dies. Es va interessar des de fa més de trenta anys per la interpretació de les narracions mítiques, atenent sobretot al seu impacte en els universos religiosos i polítics. En els darrers anys va publicar una Antropologia  de  la  vida  quotidiana (en sis volums), que té com a referència més important la situació de les transmissions efectuades per les estructures d'acollida. Va traduir al català i al  castellà  escrits  de  Luter,  Müntzer,  Silesius,  Schleiermacher  i  Bonhoeffer.  És  l'autor de més de cinquanta llibres i opuscles, i de tres-cents articles i col·laboracions en obres col·lectives.

Entre les seves obres destaquen: L'exili de Déu (Fragmenta, 2017), Sociedad mediática y totalitarismo. Antropología de  la comunicación,  vol.  2 (Herder Editorial, 2016; junt amb Albert Chillón), Religión y política (Fragmenta,  2014), Religió i comunicació (Fragmenta, 2010), Un extraño  en nuestra casa (Herder  Editorial, 2006), Algunes interpretacions del cristianisme (Espai Obert DL, 2004), Ambigüitats de l'amor (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2004), Antropología de la religión (Herder  Editorial,  2001), Antropologia de la vida quotidiana 2.2.    Ambigüitats de l'amor (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2004; junt amb Joan-Carles Mèlich), Antropología de la vida cotidiana 2.2. Escenarios de corporeidad (Trotta, 2002,; junt amb Joan-Carles Mèlich), Antropologia de la vida quotidiana 4.2. Armes espirituals i materials. Política (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2001), Antropologia  de  la  vida  quotidiana 4.1. Armes espirituals i materials. Religió (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 2001), Antropología  de  la  vida  cotidiana 1. Simbolismo y salud (Trotta, 1999), Antropologia  de  la  religió (Publicacions  de  l'Abadia de Montserrat,  1997), Mircea  Eliade.  El retorn d'Ulisses a Ítaca (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1983), De la religió a la religió popular (Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1980).

Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat

93 877 77 75 / 606 942 948 / oscarbardaji@abadiamontserrat.net