URC

Estem vivint un èxit incontestable de les sèries televisives, que ha revolucionat el panorama de la ficció audiovisual, fent la competència al cinema en qualitat, audiència i narració d’històries. Impulsades per potents plataformes com HBO, Netflix, Movistar+ o Amazon, creen una gran addicció i fidelització, afavorida per la gran adaptació a diverses plataformes digitals en les que s’ofereixen (TV, mòbil, tauleta, portàtil).

Les sèries, a més d’un gran negoci d’entreteniment, s’han convertit en un significatiu fenomen social i cultural, amb efectes globalitzadors. En els seus guions descriuen situacions quotidianes, exposen models de conducta, plantegen les preguntes essencials de la vida i n’orienten les respostes i per tant marquen valors i tendències a infants, joves i adults, competint en influència amb la família, l’escola o les comunitats religioses. D’aquí la necessitat de sentit crític per analitzar els interessos i objectius que hi ha darrera de cada producte i els valors i models que reflecteixen.

Això ho podem dir també de les sèries produïdes a casa nostra i també molt seguides, per la seva proximitat cultural i per la seva emissió en obert, com Ventdelplà, La Riera, Polseres vermelles o darrerament Merlí, que ha causat un notable impacte entre els adolescents i joves.

En aquest Simposi ens proposem abordar aquest fenomen de les sèries per la seva força configuradora, analitzant especialment com plantegen el tema religiós, ben present en moltes d’elles de gran èxit, especialment les que provenen de canals anglosaxons, com Los Soprano, Perdidos (ABC), The Young Pope, True Detective, Joc de trons (HBO), o Broken (BBC). La fe hi apareix de diverses maneres: des del sentit crític, la reflexió, el dubte, el drama, la moral, el testimoni o el rebuig. No podem dir el mateix de les sèries espanyoles i catalanes, que, en general, solen ridiculitzar la religió o simplement ignorar-la. Amb quins criteris o “prejudicis” una productora enfoca el tema religiós en una sèrie? Quina visió n’ofereix, quin paper en la vida de les persones i en la societat? Reflecteix adequadament el que es viu a la societat?

Programa

9:15-9:45h: Recepció i recollida de material.

9:45h: presentació del Simposi, a càrrec de Màxim Muñoz, president de la Fundació Claret.

10h: Ponència: «El fenomen de les sèries i el seu impacte en l’imaginari col·lectiu. Tractament del fet religiós». Luís M. Güell, director i productor de sèries com Ventdelplà, Arnau, Ermessenda, Les veus del Pamano, La Señora o Amar en tiempos revueltos.

10:45h: Comunicació: «Quina visió ofereixen les sèries del fet religiós? Anàlisi i perspectives» Josep M. Carbonell, degà de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL.

11:30h: Descans

12h: Taula Rodona-Debat obert, moderada per Jordi Roigé, director d’ANIMASET, Mèdia i Comunicació. Participants:

·         Cristina Muñoz, cap de Documentals de TV3, anterior cap d’entreteniment i programes.

·         Valentí Feixas, doctor en Educació. Professor de la FPCEE Blanquerna - Universitat Ramon Llull.

·         María-José Masanet, doctora en Comunicació. Investigadora sobre sèries de TV i joves i adolescents. Universitat Pompeu Fabra.

El simposi l’organitza la Fundació Claret amb la col·laboració de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna. Per inscriure-us heu de seguir aquests pasos:

  1. Inscriviu-vos amb un correu indicant el vostre nom a: info@fundacioclaret.org
  2. Feu l’ingrés de 10 € en el següent número de compte:

La Caixa ES43 2100 0856 9002 0041 7061. Titular : Fundació Claret Exp. Cristiana

Per conèixer el programa del Simposi podeu visitar el web de la Fundació Claret.