URC

Els dies 16, 17 i 18 s’ha dut a terme la I Jornada de Basíliques Històriques, dedicada a l’estudi de la Basílica de Santa Maria del Pi durant el segle XV

La I Jornada Basíliques Històriques de Barcelona treu a la llum la segona biblioteca més antiga de Barcelona i una peça gòtica desconeguda del segle XV

Durant la jornada també s’ha aprofundit en la història de la institució social més antiga de Barcelona en actiu, el Plat del Pobre Vergonyant de Santa Maria del Pi

Barcelona, novembre de 2017. L’estudi del Sant Crist, anomenat “Xic”, de Santa Maria del Pi és una aportació nova i excepcional dins el corpus del gòtic català. La peça, que des de la parròquia es reconeixia com a “antiga”, ha estat estudiada per Joan Valero, i ha estat reconeguda com una peça del segle XV molt important.

En les jornades també s’ha donat a conèixer el catàleg de la segona biblioteca més antiga de Barcelona, la biblioteca que probablement és la primera biblioteca universitària de la ciutat. A través d’aquest catàleg coneixem el tractament de les obres clàssiques del primer humanisme barceloní. Aquesta biblioteca s’oferia als Estudis Generals, l’embrió de la Universitat de Barcelona, i per això es podria anomenar com la primera biblioteca universitària de Barcelona. La biblioteca va ser entregada el 1508 a l’església de Santa Maria del Pi per Pere Joan Matoses, magister artis d’aquest embrió de la Universitat de Barcelona. La única biblioteca més antiga que la conservada al Pi estava a la Catedral de Barcelona.

A més, també s’ha aprofundit en la funció social de la parròquia, estudiant  la documentació del Plat del Pobre Vergonyant, la institució social en actiu més antiga de la ciutat, juntament amb el Plat del Pobre de Santa Maria del Mar. El Plat del Pobre Vergonyant és una institució iniciada a principis del segle XIV i que perviu encara avui en dia dedicada a ajudar als més necessitats del barri del Pi. 

La I Jornada Basíliques Històriques de Barcelona ha estat dedicada a Santa Maria del Pi i ha estat organitzada conjuntament per la Facultat Antoni Gaudí i l’Arxiu Parroquial de Santa Maria del Pi. La II Jornada de les Basíliques Històriques es durà a terme el 15, 16 i 17 de març a la Basílica dels Sants Màrtirs Just i Pastor, amb el títol "Patrimoni, Arqueologia i Art a la Basílica del Sants Màrtirs Just i Pastor de Barcelona​".

La Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts cristianes (FHEAG) és una institució universitària fundada l’octubre de 2014 dedicada a l’estudi de la història de l’Església, l’arqueologia cristiana i el patrimoni cultural i artístic de l’Església. Actualment s’hi imparteix el Grau d’“Història, Arqueologia i Arts cristianes” i dos màsters, un d’“Història i Patrimoni Cultural de l'Església” i un de conjunt amb la Universitat de Barcelona de “Patrimoni Musical i Litúrgic”, en col·laboració amb el Conservatori del Liceu i l’ESMUC. La Facultat Antoni Gaudí forma part de l’Ateneu Universitari Sant Pacià.

Departament de Comunicació de la Facultat Antoni Gaudí