URC

Montserrat obrirà el 2025 la Casa de la Pau, un projecte museístic que promourà l’entesa entre les principals religions del Mediterrani: el cristianisme, el judaisme i l’islam. La inauguració es farà coincidint amb la celebració del mil·lenari de la fundació del monestir. I, tot i que encara no està decidit l’emplaçament, el futur museu dedicat a les religions es podria ubicar o bé a l’edifici de Nostra Senyora o bé en un espai de l’actual Museu de Montserrat.

L’anunci, el va fer el pare Pius-Ramon Tragan, director de l’Scriptorium Biblicum et Orientale de Montserrat, en el marc d’una jornada dedicada als desafiaments interculturals i interreligiosos als quals ha de fer front la societat europea que organitzava l’Institut Europeu de la Mediterrània i l’Abadia de Montserrat. Durant la jornada Tragan assegurava: “La Casa de la Pau seria un lloc on es presentés en format multimèdia la relació entre aquestes religions, que qui visita aquesta exposició pugui sentir que hi ha moltes més raons d’unitat que no de divisió”, segons recollia l’ACN.

Al final de les jornades, el pare Pius-Ramon Tragan explicava a aquest diari que l’objectiu és que el visitant “vegi fins a quin punt ens hem d’apartar d’odis i diferències”. Per aconseguir-ho des de l’Scriptorium –espai dedicat a l’estudi de les Sagrades Escriptures, a la investigació de la història i de la cultura de l’Orient Mitjà i la catalogació de les peces arqueològiques– va sortir la idea de la Casa de la Pau. En aquesta s’hi explicarà que les tres religions principals del Mediterrani “en el fons tenen un mateix origen” i que si això “és una realitat escrita als llibres, a la Bíblia, els Evangelis i l’Alcorà, hauria de ser una realitat d’unió i comprensió, de tolerància i de pau entre aquestes tres religions”.

Pel que fa a la definició del futur museu, encara no s’ha decidit la ubicació. Tot i això, Tragan parlava de l’edifici de Nostra Senyora o d’una part de l’actual Museu de Montserrat com a dos bons emplaçaments. En el primer cas, l’immoble necessita una reforma per poder ser la seu del nou espai. Les obres que calgui fer i també el material que calgui per ambientar la Casa de la Pau definiran el pressupost del projecte, que tampoc està definit encara. El que sí que està clar és que seria un espai molt didàctic i que incorporaria una part de material multimèdia.

La Casa de la Pau de Montserrat seria el primer museu dedicat a l’entesa entre religions a Catalunya, si bé a la resta d’Europa hi ha exemples d’iniciatives semblants. El pare Pius-Ramon Tragan posava d’exemples l’Acadèmia Europea de Religió de Bolonya i l’Institut del Món Àrab de París. “El projecte de Montserrat forma part d’un context més ampli”, assegurava.